- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01/2000

Linux Hardware

Leoš Literák, 10. prosince 1999

V tomto článku bych vám chtěl představit server Linux Hardware http://hardware.penguin.cz. Hlavním důvodem vzniku tohoto serveru bylo vytvořit centrálu pro výměnu zkušeností s nastavováním nejrůznějšího hardwaru a takto snížit počet dopisů v konferenci linux. Mnohé dotazy se stále opakovaly, tak proč nedat odpovědi na jedno místo, kde by byly snadno dostupné? První verze byla spuštěna na jaře a silně trpěla neukázněností některých návštěvníků. Druhá verze zavedla povinnost autorizace těch, kteří vkládají nové údaje, zavedla dynamickou stromovou strukturu a zatraktivnila vzhled.

Co zde najdete? Za prvé spoustu informací, které jsou členěny do několika desítek oddílů. Způsob prohlížení vzdáleně připomíná práci s diskem. První stránka je kořenový oddíl, který obsahuje osm obecných skupin. Například Monitory, Tiskárny či Karty. Po vybrání některé možnosti se vám zvolený oddíl otevře a zobrazí se jeho obsah. Například pro oddíl Karty uvidíte pododdíly Zvukové, Síťové či Grafické. Takhle můžete postupovat dále do hloubky, až skončíte ve složce, která obsahuje druhy. Například oddíl ATI obsahuje mimo jiné druh Rage II. A po jeho zvolení se objeví záznam s informacemi, jak zprovoznit tuto kartu pod Linuxem.

V současné době je na serveru zaregistrováno asi sto uživatelů. Počet záznamů se blíží ke sto padesáti. Od nejrůznějších grafických a síťových karet, přes SCSI řadiče a terminály až po RAID. Nedávno server zaznamenal jubilejní pěti tisící session a padesáti tisící zobrazenou stránku. Doufám, že zde najdete informace, které hledáte a pokud jste zprovoznili nějaký hardware, který v databázi ještě chybí, že se podělíte o tyto zkušenosti s ostatními.

Na závěr ještě něco málo o budoucnosti. Brzy bude zprovozněna další služba - odkazy na nejnovější články serverů Root, Linuxworld a Underground. Připravuje se poradna, kam budete moci zaslat svůj dotaz a naši spolupracovníci vám - zdarma - poradí. Další vývoj záleží na vašich přáních. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -