- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 11/2000

Gimp - ilustrovaný průvodce

Dan Ohnesorg, 4. listopadu 2000

   Jakub Steiner nám ve spolupráci s nakladatelstvím Neokortex připravil příjemné překvapení v podobě skoro manuálu k programu GIMP. Kniha je zajímavá tím, že popisuje verzi, které zatím nevyšla, ale je v poslední fázi vývoje. To je další důkaz výhod otevřeného vývoje, protože všichni zúčastnění již předem vědí přesně, jak bude produkt vypadat a jak se bude ovládat.

Kniha se hodně podobá manuálu, protože "jde" při popisu po jednotlivých položkách menu. Na druhou stranu obsahuje řešené příklady a poskytuje informace o zpracování obrázků na počítači obecně, tedy bez vazby na GIMP jako takový.

V přílohách je popsána i konfigurace tabletu a použití řádkových konverzních utilit, které je možné pod Linuxem používat spolu s Gimpem.

Na celé knize je vidět, že si na ní dal autor velmi záležet a investoval do její přípravy obrovský kus práce. Nepočítal jsem ilustrace, ale bude jich okolo 200. A nejsou to žádné bezmyšlenkovitě udělané snímky obrazovky, spousta z nich je vyřezaná a kombinovaná z několika segmentů. Obvykle je obrázek minimálně půlen, přičemž v jedné části obsahuje původní stav a v druhé stav po úpravách popisovanou funkcí.

Co knize vytknout? Moc toho není. Sem tam se vloudil překlep, třeba barevný model red-green-blues mne pobavil. Někdy je problém se zlomem stránek, což je vzhledem k tomu, že kniha je sázena v TeXu překvapivé. Zásadní problém je v obrázcích, tato kniha volá po barevných ilustracích. Smutné je, že by si ji pak málokdo mohl dovolit, ale speciálně v kapitole o funkci jednotlivých filtrů jsou miniatury náhledů tak špatně vyrastrované, že někdy není vůbec zřejmé co vlastně na obrázku je. A vytisknout standardní paletu barev pro webovské prohlížeče ve stupních šedi je více než zbytečné.

Podotýkám, že nejsem zrovna grafik, takže pokud autor někde ujel po odborné stránce tak to nemohu posoudit.

Přesto bych tuto knihu rozhodně doporučil každému, kdo uvažuje o přechodu na Gimp z nějakého jiného editoru. Kromě toho, že uživatelé Photoshopu zde naleznou popis rozdílů a mapování funkcí Photoshopu na ty v Gimpu, obsahuje Gimp spoustu možností, které nejsou pouhým procházením menu zřejmé a třeba na modifikace chování nástrojů jejich použitím s dalšími klávesami není možné intuitivně přijít.

GIMP - ilustrovaný průvodce, vydalo nakladatelství Neokortex s. r. o. v roce 2000, vydání první, cena: 299,- Kč *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -