- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 11/2000

Deutschland goes Open Source

Dan Ohnesorg, 30. července 2000

Německo v minulém roce velmi pokročilo v budování informační a komunikační společnosti. Vybavení počítači a internetovými přípojkami značně pokročilo. Předpokládáme, že v roce 2000 přesáhne obrat v tomto odvětví 200 miliard marek. Spolková vláda i průmysl spustili několik iniciativ, které slibují ještě vyšší využití inovačního potenciálu a zvýšení zaměstnanosti. Německo má nyní všechny předpoklady stát se vedoucí zemí na trzích informačních technologií.

To je všechno v pořádku, ale nepřináší to jestě něco? Bezpečnost, hackeři, Denial of Service útoky, viry?

Právě události posledních týdnů ukázaly slabá místa naší infrastruktury. Dlouho zavírala veřejnost, jakožto i tak zvaní experti, oči před rizikem, které přináší dominance jednoho operačního systému a jediných softwarových aplikací. Globální propojení všech životních a pracovních oblastí vede k tomu, že informační technologie jsou neodmyslitelnou součástí života každého občana. O to větší jsou rizika a možné škody, které by vznikly při napadení této struktury.

V těchto souvislostech nabízí programy se zveřejněným zdrojovým kódem řešení. Vývoj Open Source programů, které mohou být, minimálně od odborníků, zevrubně prověřeny, nastoluje mnoho dalších bezpečnostních otázek, jak v oblasti software, tak v oblasti hardware. Z těchto důvodů podporuje spolkové ministerstvo hospodářství od roku 1999 vývoj Open Source aplikací v oblasti bezpečnosti. Na podzim bude vydána příručka pro střední podniky a státní správu, která zevrubně osvětlí principy Open Source programů. Kvůli tomu vypsalo spolkové ministerstvo hospodářství výzvu na vývoj a testování nových technologií, které mají přinést více bezpečnosti do internetových technologií. Já osobně doufám, že to přispěje k tomu, že přenos dat po veřejných sítích bude bezpečnější a spolehlivější.

Z hospodářského hlediska přináší Open Source mnoho výhod, inovace spočívající v lepších, uživatelsky příjemnějších a bezpečnějších programech mohou být rychleji vytvořeny a šířeny, protože vývoj na bázi zveřejněných zdrojových kódů může probíhat paralelně na mnoha místech. Speciálně v Německu vidíme potěšující známky velice živé a kreativní Open Source komunity.

To všechno potvrzuje i vývoj LinuxTagu 2000, ze kterého se stává celoevropské setkání členů této komunity. Je důležité, že byly umožněny průmyslové aplikace Open Source produktů. K tomu patří i bezproblémové zavedení, které je zajišťeno kompatibilitou s jinými produkty. Díky tomu bude umožněno i široké nasazení Open Source ve státní správě. Podpora ministerstva hospodářství je zajištěna na mnoha frontách, mimo jiné i na konferenci o aspektech softwarových patentů v Berlíně.

Pomozte nám udělat z Německa baštu E-Commerce na špičce světového vývoje.

Mnoho úspěchů Open Source software a celému LinuxTagu 2000.

Neautorizovaný překlad pozdravu Dr. Wernera Müllera, ministra pro hospodářství a technologický rozvoj návštevníkům LinuxTag 2000 *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -