- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/2001

Askey TView99

Jiří Mlíka, 16. března 2001

Obliba karet pro příjem televizního signálu mezi uživateli PC stále stoupá a to i mezi těmi, kteří na svém počítači používají Linux. V následujících řádcích vám jednu z nich představím. Jedná se o kartu Askey TView99, se kterou mám téměř roční zkušenost. TView99 patří do skupiny finančně méně náročných karet. Přesto je schopná dobře posloužit i nám, kteří si kromě práce na počítači najdeme čas i na sledování televize.

Po rozbalení krabice najdeme kromě samotné karty také dálkový ovladač a senzor dálkového ovládání, CD-ROM s ovladači, dokumentací, softwarem pro Windows a kabel na propojení se zvukovou kartou.

Karta se vyrábí v běžném provedení pro sběrnici PCI. Osazena je čipem BrookTree 878 společnosti Conexant, televizním tunerem pravděpodobně od Philipsu. Není bohužel vybavena čipem pro dekódování zvuku, jako je například msp4000, tzn. hraje pouze mono, což sice nepotěší, ale bohatě to pro běžné použití stačí. Zarytí audiofilové nechť se raději poohlédnou po něčem jiném.

Kromě klasického koaxiálního anténního vstupu lze použít i jiné zdroje video signálu. Na zadní straně najdete vstupní konektory pro S-Video, kompozitní video a vstup pro kameru v dokumentaci označovaný jako Philips Camera Input (CVBS). Mimo sledování televize lze tedy kartu použít například pro videokonference nebo nahrávání videoklipů do počítače.

Hardwarová část instalace je jednoduchá, spočívá v zasunutí karty do volného PCI slotu, máte-li ještě nějaký, a v propojení se zvukovou kartou pomocí dodaného kabelu. Kabel se zapojuje do linkového vstupu zvukové karty, vede tedy vnějškem počítače. Na kartě nalezneme i konektor pro propojení vnitřkem počítače, bohužel příslušný "drát" budete v krabici hledat marně.

Zprovoznění karty po Linuxem

Přistupme tedy ke zprovoznění karty po Linuxem. Je celkem možné, že vaše distribuce kartu podporuje (vyzkoušeno s Mandrake 7.2), neboť autoři distribucí rádi upravují jádra tak, aby podporovala co nejvíce hardwaru. Pokud tomu tak není, nelze jinak než postupovat podle hesla "urob si sám". Nejprve je třeba zajistit podporu tohoto zařízení v jádře. Toto se bude mírně lišit podle řady jádra, kterou používáte. Čip BrookTree 878 je podporován modulem bttv. U řady 2.4.x by mělo být vše bez problému. Řada 2.2.x (předpokládejme, že máte čisté nepatchované jádro) obsahuje zastaralou verzi ovladače, který Askey TView99 nepodporuje. Jsou dvě možnosti jak tento problém řešit. Buď naučit starého psa novým kouskům pomocí patchů, které najdete na serveru Hardware, nebo použít novější verzi bttv, která už TView99 podporuje a lze ji nalézt na stránkách autora. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, budete ještě potřebovat do jádra novou podporu pro I2C. Nejlepší způsob, jak vše zprovoznit, je přečíst si dokumentaci dodávanou k jednotlivým balíkům. Tomu se pravděpodobně stejně nevyhnete. Nebudu vše popisovat do detailů, pouze naznačím postup, který funguje na mém počítači s jádrem 2.2.16. Oba balíky nových ovladačů (jak I2C tak i bttv) nabízejí různé postupy zprovoznění. Vše je velice pěkně popsáno v dodávané dokumentaci. Osobně se mi osvědčilo použít I2C jako patch na jádro a bttv kompilovat samostatně mimo strom jádra.

Dodávaný dálkový ovladač je věc milá, bylo by škoda nechat jej zahálet. K jeho zprovoznění potřebujeme balík LIRC, který si sebou přináší potřebné "jaderné" moduly pro různé typy IR zařízení a také potřebné démony pro práci s nimi. Zde bych chtěl upozornit, že takto zprovozněné dálkové ovládání lze využít nejen při sledování televize. Tlačítkům můžeme přiřadit libovolné akce jako je např. spouštění programů nebo jejich ovládání. Za povšimnutí stojí možnost používat dálkové ovládání jako myš jak na konzole tak pod X Window. Pod Red Hatem 7.0 se mi podařilo zkompilovat pouze LIRC verze 0.6.3pre4, jak mi poradil laskavý kolega z konference cz.comp.linux , tu ale musíte na domovské stránce projektu trošku více hledat.

Do souboru /etc/modules.conf můžete přidat například toto:

# i2c alias char-major-89 i2c-dev options i2c-core i2c_debug=1 options i2c-algo-bit bit_test=1 # bttv alias char-major-81 videodev alias char-major-81-0 bttv options bttv pll=1 options tuner type=5 # LIRC alias char-major-61 lirc_gpio

Pro hlavní účel, ke kterému byla karta stvořena, tedy sledování televize, budeme potřebovat nějakou vhodnou aplikaci rozumějící si s ovladačem bttv. Oblíbil jsem si dvě: XawTV a KWinTV, pro čtení teletextu používám AleVT.

Nyní by snad bylo na místě říci něco ke kladům či záporům tohoto zařízení. To jak je obraz kvalitní a jak je možné jej doladit, závisí do značné míry na použité aplikaci a podmínkách příjmu televizního signálu. Těžko podat v tomto bodě nějakou objektivní informaci. Vycházím ze svých osobních zkušeností a konkrétních podmínek. Jako zdroj signálu používám běžnou společnou anténu v panelovém domě, obraz i zvuk je bez problémů. Těžko posoudit zda je to kvalitou použitého tuneru nebo sílou signálu v místě mého bydliště. Samozřejmě se nejedná o kvalitu špičkovou, což je pochopitelné uvědomíme-li si cenu zařízení. Tuner umožňuje jemné doladění, což bývá občas nutností.

Bohužel vše není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Existují uživatelé stěžující si na nepříjemné chrčení, objevující se při přístupu na harddisk či pohybu myši. Zajímavé je, že se to týká pouze některých uživatelů, ostatní si nestěžují. Ani po usilovném pátrání (ve kterém stále pokračuji) se mi nepodařilo zjistit příčinu. Není jasné zda se jedná o problém několika kusů nebo určitých hardwarových konfigurací. Ani komunikace s výrobcem nijak nepomohla.

Co říci závěrem?

Vzhledem k ceně a možnostem se jedná o příjemný doplněk pro uživatele PC, jenž dokáže zútulnit strohý pokoj na studentské koleji, nebo jako druhý televizní přijímač v domácnosti zabránit rodinným hádkám ohledně sledovaného programu. Obzvláště vhodný je pro "šťouravé" uživatele, kteří se do sytosti "vyblbnou" při konfiguraci dálkového ovládání.

Další užitečné odkazy čtenář nalezne na stránkách serveru tvfreak.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -