Zdroje a limitiy v Linuxu (versus zobrazení TV)

Libor Dub libor_dub na email.cz
Úterý Prosinec 18 14:43:01 CET 2001


DOTAZ
---------
Jak fungují zdroje a limity v systému Linux a jak se s nimi pracuje? Muze nastavení Linuxu ovlivnovat tok dat pri zobrazení na obrazovku X-serveru?

PROBLÉM
------------
Omezený datový tok při zobrazování TV obrazu na obrazovku Xwindow aplikace. Důsledkem je, ľe při zvětšování okna XawTV nad x 512x384 se z levé strany začíná tvořit černý svislý pruh, který se postupně zvětšuje, aľ při plném rozlišení zbyde z obrazu pouze úzký svislý pruh na levé straně (plocha obrazu zůstává při zvětšování okna konstantní).

POZDADÍ
-----------
Zobrazování TV v Linuxu funguje takto:
   HW -> bttv driver -> video4linux -> TV X-aplikace
Bttv driver grabuje obraz z TV karty v rozlišení 756x576 při 65000 barvách (16b).
Chyba se projevuje jen při 24-ř bitové hloubce barev, při 16-ti bitové vše funguje normálně. To je samozřejmé - datový tok je mnohem menší. To však není řešení, 65 tisíc barev dnes není dostačující a přepínat kvůli TV pokaľdé hloubku barev je nemoľné.

Tvůrce bttv ovladačů tvrdí, ľe to způsobuje omezený datový tok PCI sběrnicí. S tím nemůľu souhlasit, protoľe za stejných podmínek ve Windows vše jede normálně, stejně jako v SuSE Linuxu 7.2. Chyba se mi projevila v SuSE 7.3, stejně jako kdysi v RedHatu 7.1. Je to i nesmysl pokud se zamyslíte nad principem zobrazování TV - TV karta předává systému pořád ve zmíněné rozlišení a hloubce barev, vše se mění aľ na výstupu.

Je tedy jasné, ľe jde o omezení softwarové. Toto omezení se musí projevovat někde v posledních článcích systému zobrazení TV, tj. ve v4l nebo X TV-aplikace, kde dochází k transformaci přijatého TV signálu na poľadovaný formát (podle velikosti okna a nastavení obrazovky X windows).

Napadlo mě proto, ľe můľe být chyba někde v limitách systému - ty jsou hardwarové, limity vynucené systémovou politikou a limity implementační. Dále o nich vím to, ľe se dají nastavovat globálně, nebo pro kaľdou aplikaci zvlášt.
Vím, ľe nějakým způsobem je lze ovlivnit přes konfigurační soubory (limits.conf). Vím, ľe se dají ovlivnit bud globálně nebo pro konkrétní aplikaci. Rád bych poľádal o trochu osvětlení funkce limit systému, o jejich změnách,....

PODMÍNKY
-------------
Ještě přidávám poznámku o podmínkách, i kdyľ v tomto případě asi není podstatná:
SW:
SuSE Linux 7.3   -  kernel 2.4.10-4GB
XawTV 3.61
KDE 2.2.1
v4l  - jako modul jádra
bttv 0.7.72
HW:
PII 433, 328 MB RAM
ATI TV Wonder VE (PCI TV karta)
nVidia GEFORCE2 MX400, 64 MB
XWINDOWS:
1280x1024x24b, 74 Hz


---
Není los jako los. Na našeho paroháče se totiž vyhrává!
http://los.tiscali.cz/?hledej



Další informace o konferenci Linux