Re:jak pripravujete disk na reklamaci?

Dave.Jez Dave.Jez na seznam.cz
Pondělí Březen 16 10:31:04 CET 2009


  Ahoj,

> po vypnuti a zapnuti serveru se neprihlasil jeden z disku, vubec se ted
> s nim neda mluvit, je zraly na reklamaci. Ovsem je plny velmi citlivych
  Zdechnul jen tak náhodou? Bez předchozího varování? Pokud se čistě náhodou jedná o disk Seagate Baracuda posledních řad, který takto někdy může zdechnout, tak servisním resetem a přeflashnutím fw, pak jede jako obvykle. Jedná se jen o chybu.
  Také stojí zato se podívat pro jistotu na zámky -- desktopové systémy je nepoužívají a nechávají nezabezpečené, teoreticky by nějaký vtipálek nebo virus (i když zatím o žádném nevím, ale už asi  5 let se divím, že to ještě žádný nedělá...) mohl disk zamčít a ten se pak chová jako vadný -- blokuje všechny přístupy.

> dat a kdyby nekdo tu elektroniku ozivil, mel by ta data jak na zlatem
> podnose. Nemate nekdo vyzkouseny postup, ktery na disku nezanecha stopy
  Řeším sledováním smart a průběžnýma testama. Když se stane, že začne odcházet, tak koupím nový disk a nechám si tak měsíc, dva, tři v testovacím sledovacím provozu, jestli zdechne hned že zmetek nebo ne. Poté na starém, který ještě funguje, pustím badblocks -w a nakonec všechny ata security erase. Během těch přepisů už stejně vyskáčou další a další vadné sektory, tak se i snáze uznává reklamace. Takhle je těch přepisů už dost, že si ho troufnu dát z ruky.
  Pokud je disk špatný úplně, tak nezbývá, než zkusit ata security mazačku a sledovat, jestli má snahu mazat nebo ignoruje. Ta mazačka poskytuje slušnou úroveň zrušení, kdy by běžnými prostředky nestálo zato ta data obnovovat. Jde jen o citlivost dat... V tomhle se rády přeceňují některé komerční instituce -- trpí utkvělou představou, že z jejich disků bude každý číst data nejlépe mikroskopem (což je kravina, kdyby někdo měl zájem, tak je hledání v odpadkových koších případně sociální inženýrství levnější.) Pokud ti nezafunguje tak disk raději nereklamuj a zahoď
  Jinak když disk nejde na reklamaci, rozdělám a vyhodím plotny, dovnitř místo nich na váhu dám jiný bordel, kterého se chci zbavit a pak zanesu do ekodvora (svině v naši republice, přestože mají ze zákona brát bordel zpátky tak si vymrčují, by ho nejraději ještě snad v původním obalu... jak je někde povolený šroubek nebo chybí kabel, tak dělají problémy. Tak bacha na to, ho zase pak důkladně zašroubuj:) a plotny se už dají zahodit kamkoliv do drtiče na šrotištích.

  David.

> (kterych by se reklamacni oddeleni mohl chytit), ale zaroven pomaze
> data? Myslim neco, co je bezne dostupne, tedy nejaky McGyver postup nez
> neco sofistikovaneho, na co je potreba vybavena elektro laborator.
> 
> Diky
> 
> Petr



Další informace o konferenci Linux