Strih videa pod Linuxem?

David Jež Dave.Jez na seznam.cz
Pátek Únor 10 13:15:10 CET 2017


Kouzlo tkví pouze v definici slova "chyba". Událost, která nastává zcela běžně a navíc se s ní počítá, není chybou a nezasluhuje tedy výpis. Naopak bych čekal výpis události, která by neměla nikdy nastat. Pokud při běžné práci s programem tento vypisuje jako divý spoustu čehosi, tak se zjevně nejedná o chyby, v nejlepším případě se můžeme bavit o "debug" hláškách, které by měly být ideálně na parametr. Naopak je toto chování spíše nežádoucí, protože opravdové problémy se v té hlušině ztratí a o to zdlouhavěji se pak hledají jejich příčiny.

Např. jako uživatele mě u libovolného systému při volbě typu "založit nový projekt" opravdu nezajímá "chybová" hláška, že projekt neexistuje (jaké překvapení) nebo konkrétně při přetáčení videa před snímek 0 "chyba" o pokus přetočit mimo rozsah, program funguje, nespadne, pokud nemá neaktivní tlačítko převíjení tak uživatel tuhle akci může zcela legitimně provést a program by tedy neměl zareagovat chybou. Je to sice logicky nesmysl, ale ošetřená situace, která může nastat.

Neříkám tedy že má potichu spadnout, ale aby vypisoval pouze relevantní informace. Tedy při spadnutí ideálně lidsky čitelnou příčinu co se mu nelíbí, při provozu nic.

---------- Původní zpráva ----------
Od: Petr Stehlík 
Komu: linux na linux.cz
Datum: 10. 2. 2017 11:24:59
Předmět: Re: Strih videa pod Linuxem?

David Jež píše v Pá 10. 02. 2017 v 10:00 +0100:

> Ten výpis chyb je trochu mor.



proč a čemu vadí výpis chyb na stderr nebo někam jinam? Co je lepšího

na mlčících programech, které jen potichu nepracují správně, nebo

potichu spadnou?



Takto člověk aspoň může vytušit, co a proč v programu zlobí...



Petr



_______________________________________________

Linux mailing list

Linux na linux.cz

http://www.linux.cz/mailman/listinfo/linux



Další informace o konferenci Linux