- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Prosinec 1997

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. prosince 1997

Jeremy D. Impson (jdimpson@syr.edu) vytvořil program urlmon http://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/www/mirroring, který dokáže monitorovat změny na WWW stránkách i na FTP serverech. Obsahuje dokonce skript, který umožňuje monitorovat všechny servery obsažené v záložkách (bookmark) prohlížeče Netscape Navigator.

Používáte pro čtení Usenet news prohlížeč Netscape Navigator a zdá se vám, že jeho ovládání není příliš user-friendly? Potom byste se měli podívat na Netscape Newsgroup selector http://www2.awinc.com/users/bvdpoel, jehož autorem je Bob van der Poel (bvdpoel@awinc.com). Program je napsán v tcl/tk a umožňuje jednoduché přihlášení do news skupin.

Tim Berger (timb@transmeta.com) vytvořil anti-spamovací patch pro sendmail 8.8.8. Jmenuje se spamcan a můžete jej najít na adrese http://consult.ml.org/~timb/spamcan. Patch umožňuje eliminovat spam pomocí regulárních výrazů.

Pokud jste systémovým administrátorem nějakého počítače, jistě uvítáte novou verzi programu xosview ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/X11/xutils/status. Xosview umožňuje sledování využití procesoru, paměti, swap, sítě, přerušení a sériových portů. Samozřejmostí je sledování "load average". Nová verze je kompatibilní s jádry řady 2.0 i 2.1.

2. listopadu vyšla nová verze XEmacsu s číslem 19.16, která obsahuje pouze opravy chyb z 19.15. Pokud již používáte XEmacs 20, tak vás jistě bude zajímat, že XEmacs 20.3 by měl vyjít ještě tento rok. XEmacs naleznete na FTP serveru ftp://ftp.xemacs.org.

Emarit Ranu (drranu@holly.ColoState.EDU) vytvořil jednoduchý skript, který vypisuje aktuální adresáře běžících procesů. Skript se jmenuje procdirs a najdete na adrese ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/misc.

Marcin Dalecki oznámil novou verzi svého prohlížeče GNU-info dokumentace. Program minfo 1.7.19 je k dispozici i staticky slinkován s knihovnou Motif. Naleznete jej na adrese http://sub994.sub.uni-goettingen.de.

Cheap Bytes nabízí CD s distribucí Slackware 3.4 za neuvěřitelnou cenu $1.99. Více informací naleznete na stránce http://www.cheapbytes.com.

H. J. Lu (hjl@gnu.ai.mit.edu) oznámil novou verzi balíku binutils. Nová verze má číslo 2.8.1.0.15 a obsahuje hlavně opravy chyb z předchozí verze. Nově je obsažena i podpora pro Linux/ARM.

Dave Airlie (david.airlie@ul.ie) oznámil vytvoření PAM modulu pro autentikaci v doméně pomocí NT serveru. Modul umožňuje uchovávat pouze jedna hesla pro NT a Linux. Naleznete jej na adrese ftp://ftp.csn.ul.ie/pub/linux/pam_smb.

Společnost MathTools Ltd. oznámila novou verzi programu Matcom V3, který umožňuje kompilovat zdrojové texty pro Matlab do C++. Program si můžete nahrát na adrese http://www.mathtools.com.

Jeff Garzik (jeff.garzik@spinne.com) vytváří stránku, která se zabývá hrami pro X-Window System. Její adresa je http://www.spinne.com/x/games.

Karsten Ballueder (karsten@phy.hw.ac.uk) oznámil novou verzi zálohovacího balíku KBackup, který je podle svých autorů jedním z nejvýkonnějších. KBackup umí komprimovat i šifrovat archívy, podporuje "multi volume" i "inkrementální zálohy". KBackup je nyní k dispozici na adrese ftp://sunsite.unc.edu/pub/linux/system/backup za podmínek uvedených v GPL.

5. listopadu byla oznámena první beta verze balíku Matrice W3 System http://www.matrice.it/beta_eng.html, který je kompletním řešením prezentací na WWW. Systém je založen na serveru Apache a databázovém serveru MySQL.

Michel Eyckmans (eyckmans@imec.be) vytvořil další verzi programu Xautolock ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/X11/screensavers. Tento program sleduje aktivity uživatele a po určité době nečinnosti automaticky spustí zvolený program. Umožňuje také automatické odhlášení po stanovené době.

Linux Counter http://counter.li.org je jediným seriózním projektem zabývajícím se sečítáním uživatelů operačního systému Linux. V současné době je zaregistrováno více než 53 tisíc uživatelů z více než 130 zemí světa. Zaregistrujte se také!

Andrew Weeks (ccsaw@bath.ac.uk) oznámil vytvoření programu, který umí konvertovat True Type fonty do postscriptu. Program naleznete na adrese http://www.bath.ac.uk/~ccsaw/fonts.

Nová stránka Linux Network Address Translation je na adrese http://linas.org/linux/load.html. Naleznete zde informace o různých druzích NAT - 1:1, 1:x, x:1 a použití k zlepšení bezpečnosti. Stránka obsahuje také odkazy na další zajímavá místa o IP Masquerading a přesměrování portů.

Allin Cottrell (cottrell@wfu.edu) vytvořil novou emailovou konferenci, která se bude zabývat problémy s novou knihovnou glibc. Přihlásit se můžete zasláním textu subscribe glibc-linux na adresu: Majordomo@ricardo.ecn.wfu.edu.

Roberto Alsina (ralsina@unl.edu.ar) vytvořil podporu jazyka C pro knihovnu Qt. Projekt je zatím v počátcích, ale zdá se, že je i použitelný. Autor uploadoval balík na FTP servery sunsite.unc.edu a ftp.troll.no.

Woven Goods jsou již ve verzi 1.3. Jedná se o balík aplikací určených pro práci s World Wide Web. Balík obsahuje např. Netscape Communicator 4.03 a Acrobat Reader. Woven Goods jsou nakonfigurovány pro Slackware 3.4. Kompletní balík naleznete na adrese ftp://ftp.fokus.gmd.de/pub/Linux/woven.

Gaspar Sinai (gsinai@gol.com) vytvořil editor yutex, který podporuje Unicode. Naleznete jej na adrese ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/editors/X.

Stephan Schiessling oznámil novou verzi sofie ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/games - 3d engine pro tvorbu her. Distribuovaný balík obsahuje i demo verzi hry.

Emacspeak 98 je novou verzí balíku, který umožňuje slepým přístup nejen k lokálním informacím, ale i k informacím uloženým na síti Internet. Emacspeak 98 (Labrador) podporuje Emacs 20. Balík najdete na adrese http://cs.cornell.edu/home/raman.

V Bolívii (doména .bo) vznikla první emailová konference zaměřená na Linux.

Představitel projektu Debian - Bruce Perens (bruce@debian.org) vyzval všechny uživatele operačního systému Linux, aby se podíleli na vývoji distribuce, která již byla ve vesmíru. Pokud se chcete stát vývojářem distribuce Debian, podívejte se na stránku http://www.debian.org/developers_corner.html.

Can you get your operating system fixed when you need it?

Můžete si upravit váš operační systém, pokud to potřebujete?

Lars Wirzenius oznámil další verzi System Administrator's Guide, tentokráte s číslem 0.6. Přibyla kapitolka o initu. Novou verzi si můžete stáhnout ze zrcadel Linux Documentation Project.

Společnost Xi Graphics http://www.xig.com oznámila novou verzi X-serveru Accelerated-X verze 4.1. Nová verze podporuje více než 500 grafických karet včetně nejnovějších produktů ATI, Matrox nebo S3. X-server podporuje jak PseudoColor, HighColor, tak i TrueColor módy.

Alex Shnitman (alexsh@linux.org.il) oznámil vytvoření programu news2mail, který umožňuje číst Usenet news přes elektronickou poštu. Balík naleznete na adrese http://alexsh.home.ml.org/news2mail.html.

Charles Booher (ctb1@ix.netcom.com) oznámil vytvoření utilit pro práci s RSA. Najdete je na adrese http://www.filesafety.com.

Marjorie Richardson (mlr@ssc.com) oznámila, že listopadové číslo Linux Gazette nevyjde z důvodů personálních problémů. Prosincové číslo by již mělo vyjít.

David Mandelstam (dm@sangoma.com) ze společnosti Sangoma Technologies Inc. oznámil driver Wanpipe 2.0.0, který podporuje karty Sangoma S508 a Sangoma S508/FT1. Podporuje interní routovací karty Wanpipe pro WAN sítě Frame Relay, PPP a X.25. Bližší informace naleznete na adrese http://www.sangoma.com. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -