- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Květen 1998

Linux Journal

Pavel Janík ml., 5. května 1998

[ Linux Journal ]  
Dubnové číslo časopisu Linux Journal http://www.linuxjournal.com, který je vydáván vydavatelstvím Specialized Systems Consultants, Inc. (SSC) http://www.ssc.com, je zaměřeno na různá uplatnění operačního systému Linux v praxi.

Cliff Seruntine nám představí Linux z jiné stánky, než jej známe. Seznámí nás s možnostmi jak a proč vlastně Linux prodávat. Dalším článkem, který se tematicky zabývá nasazením Linuxu v praxi, je článek Rogera S. Flugela o Linuxu jako výpočetním systému v lékařské laboratoři. Ale Linux se nepoužívá jen v akademické oblasti. Článek Dmitrie Komarova o Linuxu ve vládních úřadech Litvy je toho důkazem. Autor používá hlavně dosemu a mars_nwe pro emulaci NetWare serveru.

I've found running the application from dosemu on Linux is more stable than running it from Windows 3.11.

Spouštění aplikací z dosemu je stabilnější než jejich spouštění pod Windows 3.11

Jon Davis a jeho kolegové používají Linux pro ovládání hardwarového vybavení. Dokonce si pro své experimenty vytvořili i vlastni integrované vývojové prostředí.

Z recenzí, které jsou v dubnovém čísle Linux Journalu, se mi jako nejzajímavější jeví článek o textovém procesoru WordPerfect 7.0. Další z recenzí je zaměřena na programátorský editor Visual SlickEdit, který umožňuje spoustu věcí, podobně jako např. editor Emacs.

Jedním z prvních komerčních programů pro Emacs je spell checker TeraSpell 97, jehož recenzi si můžete v dubnovém čísle také přečíst.

Pravděpodobně nejzajímavějším článkem (alespoň pro mne) je úvod do psaní driverů v Linuxu. Autorem článku je Fernando Matía. Jedinou stinnou stránkou je ovšem použitá verze jádra, na které jsou všechny příklady ukazovány (2.0.24).

Další článek mne poněkud zaskočil. Kdybych jej totiž četl o jeden či dva dny dříve, jistě by se hodnocení mé písemné práce z předmětu "Firemní finance" poněkud zvýšilo... James Shapiro mi totiž ukázal, jak v Perlu, v C a Javě napsat program, který počítá Internal Rate of Return, tedy vnitřní výnosové procento. Jedná se o jednoduchý problém, na kterém autor názorně demonstruje výhody a nevýhody jednotlivých jazyků.

Mezi dalšími články nalezneme úvod do programování CORBA (Common Object Request Broker Architecture), interview s viceprezidentem společnosti Corel Corporation, úvod do používání příkazu imake apod.

Velice zajímavý je také článek Erica S. Raymonda o uvolnění zdrojových textů prohlížeče Netscape a o free softwaru (resp. Open Source) vůbec.

V Linux Journalu najdeme navíc i recenze dvou nových knih nakladatelství Prentice Hall - Protecting Your Web Site with Firewalls a Practical Programming in Tcl&Tk. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -