- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 08-09/98

Magické dny pro Linux?

Pavel Janík ml., 1. září 1998

Když jsem připravoval nové číslo Linuxových novin, postupně jsem si tiskl dokumenty, které jsou zajímavé a o kterých bych mohl něco napsat. Můj původní záměr byl do úvodníku zahrnout úvahu na téma: "Linux ve světě velkých aplikací", protože v průběhu července došlo ke třem velmi zajímavým událostem. Ale začněme od začátku.

21. července vydala společnost Netscape Communications Corp. http://www.netscape.com tiskovou zprávu, ve které oznamuje své plány portovat své programové vybavení pro servery na operační systém Linux a umožnit tak poskytovatelům připojení provozovat servery Netscape i na Linuxu. Netscape Messaging Server a Netscape Directory Server by měly být k dispozici v první čtvrtině roku 1999.

Ale 21. července to ještě nebylo vše. Podobné prohlášení vydala i společnost Oracle http://www.oracle.com. Jejich databázový server Oracle8 bude k dispozici ještě na konci tohoto roku. Budeme si dokonce moci vyzkoušet verzi, jejíž licence bude omezena na 90 dní. Myslím, že společnost Oracle udělala velice důležitý krok pro to, aby se stala nejúspěšnějším producentem databázového vybavení pro operační systém Linux.

Den poté - tedy 22. července - si další společnost, tentokráte Informix Corporation http://www.informix.com uvědomila, že by mohla zůstat pozadu za Oraclem a tak nejen ohlásila portování, ale dokonce již uvolnila Informix-SE pro Linux.

Jak vidíte, náhody se dějí (tím mám samozřejmě na mysli shodné datum, nikoli to, že tak úspěšné společnosti se zabývají Linuxem) a doufejme, že se objeví i další. Na Internetu kolují zprávy např. o tom, že by společnost IBM mohla portovat nějaké své aplikace a dokonce i o tom, že už něco mají hotovo, ale nechme se překvapit.

Magické to dny, jen více jich ... *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -