- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01/2000

Kde hledat informační zdroje

Zdeněk Pytela, 10. prosince 1999

Uživatelé se často obrací na ostatní o radu, aniž by se pokusili vyřešit problém sami, což je pro ně samotné většinou mnohem užitečnější. Mnohdy netuší, že mají zdroje informací přímo na dosah ruky, na pevném disku svého počítače nebo serveru a u počítačů připojených do Internetu přístupné ve svém oblíbeném prohlížeči. Teprve po prozkoumání těchto možností by se měl tazatel obracet do odpovídající elektronické konference.

Mezi nejužitečnější zdroje ovšem patří tištěná literatura, v každém případě se vyplatí do ní investovat (elektronická podoba mnoha návodů nestačí například v případě, kdy se do počítače vůbec nemůžete dostat, a špatně se čte i ve vlaku). Z těch, které vyšly o Linuxu v poslední době, jmenujme aspoň tyto:

  • Michal Brandejs: UNIX - Linux, praktický průvodce. Grada, Praha 1996
  • LINUX - dokumentační projekt. Computer Press, Brno 1998 dostupná i ve formátu PDF na adrese http://www.cpress.cz/knihy/linux/
  • LINUX - praktický průvodce. Computer Press, Brno 1999
  • Pavel Satrapa a Jiří Randus: LINUX - Internet server. Neokortex 1996
  • Ladislav Lhotka: Server v Internetu. KOPP 1996 viz též http://www.penguin.cz/knihy/

Anglicky vychází časopis Linux Journal, předplatné (asi 1500 Kč ročně) se dá objednat u ApS Brno nebo IPEX České Budějovice. Česky Linuxové noviny :-)

Linuxové zdroje na dosah ruky

1. man

V pořádných operačních systémech je zvykem, že se programy distribuují s kompletní dokumentací. Standardem jsou manuálové stránky. V těchto stránkách jsou popsány všechny příkazy a další důležité informace. Některé stránky jsou přeloženy, a v českém prostředí se vám zobrazí tedy česky. Jsou rozděleny do 9 sekcí:

  1. Uživatelské příkazy
  2. Systémová volání
  3. Knihovní funkce
  4. Zařízení a ovladače zařízení
  5. Formáty konfiguračních souborů
  6. Hry
  7. Různé
  8. Nástroje pro správu systému
  9. Interní volání specifická pro Linux

Obsah manuálových stránek si můžete přečíst příkazem man; protože samotný man není výjimkou, můžete začít příkazem man man. Ve které manuálové stránce hledat vám napoví příkazy apropos (hledá se část slova) nebo whatis (hledá se přesný výskyt slova - pozor na ohýbání českých slov). Odkazy na manuálové stránky se pak obvykle píší ve tvaru ls(1). což znamená, že další informace získáte v elektronickém manuálu na stránce programu ls v 1. sekci. Pokud se víc manuálových stránek, např. pro program a systémové volání, jmenuje stejně, příkaz man vyvolá pouze první z nich; další je třeba vyvolat s uvedením čísla sekce nebo použít přepínač -a: man 5 shadow, man -a shadow.

2. info

Novější programy používají systém info. Tento systém je o něco propracovanější a umožňuje hypertextové sledování témat, zato má složitější ovládání, které se ale příručka k systému info pokouší naučit. Viz info info.

3. přepínače

Většina programů uvede stručnou nápovědu nebo seznam svých přepínačů, pokud dostane některý z následujících přepínačů: -?, -h, --help. Podrobný popis, co který přepínač znamená, podá manuálová nebo info stránka.

4. /usr/doc

Všechny balíky mají dokumentaci k programům v adresáři /usr/doc nebo /usr/share/doc - podívejte se na obsah adresáře /usr/share/doc/BALIK (Debian, distribuce podle FHS 2.0) nebo /usr/doc/BALIK-VERZE (RedHat) Dokumentace je často rozsáhlejší než popis k programům v manuálové stránce, výjimkou nebývají příklady použití.

5. HOWTO

Soubor nejužitečnějších návodů a postupů v konkrétní problematice. /usr/doc/HOWTO (/usr/share/doc/HOWTO), aktuální verzi najdete na každém zrcadle ftp serveru metalab.sunsite.edu (např. ftp.linux.cz, sunsite.mff.cuni.cz) v adresáři /pub/docs/HOWTO. Pozornost věnujte i podadresářům mini a unmaintained.

6. Informace o balíku v balíčkovaných distribucích

Redhat podává základní informaci o nainstalovaném balíku příkazem rpm -qi BALÍK. Debian podává základní informaci o nainstalovaném balíku příkazem dpkg -p BALÍK.

7. Věci kolem jádra

Zdrojové texty jádra jsou umístěny v adresáři /usr/src/linux. Dokumentaci najdete jednak v adresáři Documentation a jeho podadresářích, jednak v těsném sousedství ovladačů v adresáři drivers.

Linuxové zdroje na Internetu v České republice

1. Linux CZ http://www.linux.cz/. Základní informace o Linuxu, distribuce, odkaz na softwarové archivy, rozcestník k linuxovým službám, sdružení CZLUG, přednášky ze specializovanýh linuxových seminářů. Linuxové noviny http://www.linux.cz/noviny/. Mailing list http://www.linux.cz/mailing-list/. Kompletní archiv konference linux@linux.cz od doby jejího vzniku s fulltextovým vyhledáváním. Určen pro hledání pomoci s konkrétním problémem.

2. Penguin http://www.penguin.cz/. Server pro podporu Linuxu. Zkušenosti, odkazy, zprávy, návody. Czech-HOWTO http://www.penguin.cz/czech-howto/. Jak na češtinu v systému i v aplikacích. Fulltextové prohledávání serveru Penguin http://www.penguin.cz/webglimpse/.

3. Docs.linux.cz http://docs.linux.cz/. Server dříve známý jako Školičky - sebraná dokumentace, návody, manuály v češtině i v angličtině. Úvody téměř do všech počítačových disciplín. Fulltextové vyhledávání.

4. SunSite http://sunsite.mff.cuni.cz/. Největší FTP server v České republice, největší archív linuxového softwaru včetně starších verzí.

5. Linux Source Driver http://lsd.linux.cz/ Navigátor v moři zdrojových kódů jádra Kompletní zdrojové kódy všech aktuálních a mnoha starších verzí jádra, porovnávání, vyhledávání, index klíčových slov.

6. Linux Hardware http://hardware.penguin.cz/. Které komponenty jsou Linuxem podporované, které jsou vhodné a které jsou v Linuxu nepoužitelné. Uživatelské zkušenosti. Viz jiný článek v aktuálním čísle Linuxových novin.

7. Debian http://www.debian.cz/. Vše o distribuci Debian GNU/Linux.

8. Příbuzné servery: Root www.root.cz, Underground http://www.underground.cz, Junyks http://www.junyks.cz. Krátké zprávy ze světa operačních systémů typu unix a otevřených systémů

LinuxWorld http://www.linuxworld.cz. Krátké zprávy ze světa Linuxu

Nadace pro podporu free softwaru http://www.freesoft.cz. Server České nadace pro podporu free softwaru.

GNU CZ http://www.gnu.cz/ Česká domácí stránka projektu GNU, který se snaží vytvářet volně šiřitelný software na profesionální úrovni.

FreeBSD http://www.freebsd.cz/. FreeBSD je rozšíření operačního systému BSD UNIX pro počítače PC.

9. Vyhledávače: Parker http://parker.vslib.cz/. prohledává české FTP servery - kde máte hledat nějaký balíček.

ALLA http://alla.ms.mff.cuni.cz/. Velmi dobře graficky a funkčně zpracovaný vyhledávač. Pravděpodobně úzce zaměřená databáze (někdy vrátí tisíce odkazů, jindy nic).

Alenka http://www.alenka.cz/. Rozcestník k českým i zahraničním vyhledávacím službám.

RPM2Html http://www.penguin.cz/rpm2html/. Vyhledávání v rpm balíčcích, které používají distribuce RedHat, Caldera, SuSE a další (podle kategorie, podle jména apod.; vyhledávání ve standardní distribuci, v poddistribucích PowerTools, Contrib apod).

Linuxové zdroje ve světě

1. Freshmeat http://www.freshmeat.net/. Na serveru Freshmeat je denně ohlašováno několik nových nebo vylepšených verzí programů pro Linux. Vyhledávání je samozřejmostí. Pravidelně o vybraných novinkách na Freshmeatu informují Linuxové noviny (v roce 1999 čísla 01-02, 03-04, 09). Můžete zkusit i zrcadlo v Německu http://de.eu.mirrors.freshmeat.net/. Freshmeat funguje i jako distributor rpm balíčků.

2. LinuxApps http://www.linuxapps.com/. Totéž v bleděmodrém.

3. LinuxBerg http://www.linuxberg.com/, český mirror http://www.linuxberg.cz/, LinuxToday http://linuxtoday.com/, Slashdot http://www.slashdot.org/. Zpravodajské servery - krátké zprávy ze světa Linuxu, informace o nových a aktualizovaných programech.

4. Servery linuxových distribucí RedHat http://www.redhat.com Debian http://www.debian.org Slackware http://www.slackware.com SuSE http://www.suse.com Caldera http://www.calderasystems.com Linux Router http://www.linuxrouter.org

5. LinuxLinks http://www.linuxlinks.com/. Rozcestník pro linuxové informační servery

6. Vyhledávací služby - příklady:

TuX Finder http://www.tuxfinder.com/. Vyhledávání softwaru pro Linux - archívy .tar, balíčky deb i rpm. - není příliš chytrý ani designově povedený.

RPM Find http://rpmfind.net. Vyhledávání v rpm balíčcích (viz rpm2html na Penguinovi).

FTPSearch http://ftpsearch.lycos.com/. Vyhledávač s rozsáhlou databází.

Altavista http://www.altavista.com/. Univerzální vyhledávač se sofistikovaným zadáváním. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -