- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/2001

Zasmáli jsme se!

David Häring

Pokud jste poctivě dočetli až sem :-), tak si zasloužíte nějakou tu relaxaci. Tentokrát jsem vybral mimo jiné pár střípků z linuxové konference a samozřejmě nechybí ani pár kreslených vtipů.

Počítače se stávají každodenní součástí lékařské péče. Ovšem cpát všude počítače za každou cenu nemusí vždycky dobře dopadnout.

Člověk zdaleka není jediným inteligentním tvorem, který se vyznačuje kladným vztahem k výpočetní technice - vezměte si třeba takové myši (rozhovor v konferenci linux):

... Zní to jako vtip, ale skutečně se to stalo - byla to velmi specifická nečistota na boardu. V počítači se zabydleli 3 brouci a občas krovkami něco zkratovali. Pomohlo vystěhování brouků. U jiného počítače se něco podobného stalo jako důsledek nadměrného množství prachu v počítači. Tyto informace mám od opravářů HW.

... Tak to jste pěkný béčko -:) Já na vlastní oči viděl počítač, ve kterém si udělali hnízdo myši. Přišlo se na to, až ten úlovek přišel udělat upgrade a počítač byl plný výkalů a na videokartě měly hnízdo z trávy (asi ty video čipy pěkně hřejí). Počítač do poslední chvíle normálně fungoval, asi jsou brouci lepší vodič. Jinak poučení pro všechny, když vyděláte z počítače nějakou kartu, dejte si tu práci a tu díru v krabici zadělejte plechem ...

Krátká polemika na téma vzdálené reinstalace systému (opět z konference linux):

... mám následující dotaz: jak nejlépe provést vzdálenou reinstalaci serveru, když mám přístup pouze TCP/IP a v dohledné době se k serveru nedostanu fyzicky. Původní server běží na Debianu a nový mám připravený na SuSE.

... Dám jedinou radu podpořenou vlastními neblahými zkušenostmi: nedělejte to. Jakmile něco zvořete (a vždycky se něco pokazí), tak si uříznete pod sebou větev a bude v ... onom místě a fyzická návštěva Vás stejně nemine.

... A jen doplním z vlastní zkušenosti: Už vůbec to nedělejte uprostřed narozeninové oslavy s lahví něčeho dobrého v sobě. Protože pak tam stejně nemůžete jet dříve než vystřízlivíte. :-(

V Linuxu lze nastavit téměř vše, dokladem toho může být třeba následující dotaz:

Dobrý den.

<joke> Kde se v Linuxu nastavují práva na psaní písmen 'e' a 'o'? ;-) Neznámým způsobem jsem si tato práva odejmul a nevím, jak je znovu získat. </joke>

Poněkud netradiční návod jak zprovoznit myš pod X Window System (také z konference linux):

dotaz: nainstaloval jsem RH7 CZ s X-Window (i810, 800*600*24bit). V twm i fvwm2 při prvním pohybu myši (Genius NetScroll+ na psaux) "uteče" ukazovátko do pravého horního rohu a nemůžu je z tama dostat (maximálně 5 cm po horním kraji)

odpověď: Máte v levém dolním rohu kočku. Těch 5 cm by tomu odpovídalo. Použijte příkaz kill -9 cat. Pak by to mělo jet. :-)

Tak nějak tučňáci tráví volný čas - aktivním sportem. Někomu to jde lépe, někomu hůře (převzato z www.fudge.cz http://www.fudge.cz).

Naopak tady Tux vypadá opravdu poměrně robustně :)

O kulturnosti a "netiquette" diskusních skupin a konferencí toho bylo napsáno hodně. Některé výrazné znaky (a nešvary) této kultury shrnuje následující příspěvek. Vybráno opět z naší linuxové konference, původní příspěvek byl v angličtině, tady je volněji přeložená česká verze:

Otázka: Kolik přispěvatelů mailing listu je zapotřebí k výměně žárovky?

Odpověď: 1343 ?

-- 1 k vlastní výměně žárovky, který napíše do konference, že vyměnil žárovku

-- 14 napíše, že už to někdy dělali a detailně popíšou různé způsoby výměny žárovek

-- 7 upozorní, že výměna žárovek sebou přináší jistá rizika

-- 27 upozorní na pravopisné chyby v mailech pisatelů

-- 53 rozhořčeně reaguje na těch 27, kteří upozornili na chyby v pravopisu

-- 41 se vloží do diskuse o tom, zda je vhodné řešit gramatické chyby

-- 6 napíše svůj názor na to, jestli je správnější dělit slovo žárovka na žá-rovka anebo žárov-ka

-- dalších 6 pošle těch předchozích 6 do <cenzurováno>

-- 156 napíše správci konference o nepatřičnosti diskuse o výměně žárovek v této konferenci

-- 109 napíše do konference, že tato diskuse patří do diskusního fóra "výměna-žárovek"

-- 203 účastníků se ozve s požadavkem, aby příspěvky byly přeposílány též do konferencí "výměna-žárovek", "kontrola-pravopisu" a "svítidla-obecně"

-- 111 pošle příspěvky obhajující původní příspěvky, protože žárovky přece používají všichni

-- 306 začne debatovat o tom, který ze zmíněných postupů výměny žárovek je nejlepší, kde se dají zakoupit nejlepší žárovky, která značka žárovek je nejlepší, pro který způsob výměny žárovek, a konečně které značky žárovek jsou špatné

-- 27 pošle URL, kde jsou zdokumentovány různé typy žárovek

-- 14 napíše, že URL byly napsány s chybou a pošle opravené URL

-- 3 pošlou seznamy odkazů, které jasně ukazují na spojitost problematiky výměny žárovek a tématu konference

-- 33 pisatelů ocituje všechny zprávy týkající se žárovek včetně hlaviček mailů, které doposud do konference přišly a požaduje, aby jim diskutující napříště zasílali kopie i na adresu mimo konferenci

-- 12 účastníků konference podlehne depresi a z konference se odhlásí

-- dalších 19 účastníků se dožaduje Cc: na své adresy

-- 4 navrhnou sestavení dokumentu "Výměna-žárovek-FAQ"

-- 44 se dotáže, co že to znamená ten "FAQ"

-- 4 účastníci tvrdí, že jim to připomíná handrkování v diskusních skupinách Usenetu

-- 143 se zeptá co je to ten "Usenet"

*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -