- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/2001

Linux - zadarmo a legálně!

CZLUG

Vážení příznivci Linuxu,

rozhodli jsme se, ze je třeba dát najevo, že se nám nelíbí postup Microsoftu a BSA, kdy dobrou věc (oprávněný požadavek na používání legálního software) zneužívají pro své reklamní účely způsobem mnohdy hodně nehorázným. Vytvořili jsme proto webovou stránku, která vysvětluje, že existují alternativy k Microsoftu. Obsah této stránky si nyní můžete přečíst také v tomoto příspěvku.

Kampaň Microsoftu a BSA

Mnoho uživatelů počítačů si jistě všimlo reklamní akce Microsoftu "nekupujte nahý počítač", "tatínku, co to je software" a dále reklamních praktik tzv. BSA (Business Software Alliance): například vyhrožování a rozesílání videokazet sporného obsahu. Hlavní myšlenkou těchto kampaní je upozornění na nezákonnost používání nelegálního software (s tím se dá jistě souhlasit) a dále se mlčky předpokládá, že náprava takového stavu spočívá v nákupu licencí od firmy Microsoft (s tím se dá jistě nesouhlasit). Forma kampaně BSA (což je v České republice neregistrovaná a tudíž neexistující organizace) je podle našeho názoru na hranici etiky, ne-li za touto hranicí.

"Nahým počítačem" se v těchto kampaních myslí počítač bez operačního systému. Je sice pravda, že bez operačního systému je počítač většinou nepoužitelný, ale není pravda, že si musíme kupovat počítač s operačním systémem od Microsoftu. Existuje spousta jiných alternativ operačních systémů. Příklad jedné takové alternativy je uveden níže.

Za krajně podivnou obchodní praktiku Microsoftu považujeme skutečnost, že u mnoha prodejců hardwaru není možné koupit počítač bez operačního systému firmy Microsoft. Pokud tedy chceme použít jiný operační systém na hardwaru od takového prodejce, stejně platíme Microsoftu za jeho systém, který nakonec ani nepoužijeme. Prodej jednoho zboží (hardwaru) je zde vázán na prodej jiného (operační systém od Microsoftu), který k provozu onoho hardwaru není bezpodmínečně nutný a tedy může být prodáván samostatně.

Linux

Naštěstí operační systém a další software od Microsoftu není jediný, který může uživatel počítače použít. Existuje software, který je zdarma šířen po Internetu. Licence takovéhoto softwaru obvykle nejenže umožní uživateli použití a kopírování tohoto softwaru bez omezení, ale zejména uživatel dostane software včetně zdrojových textů ve vyšším programovacím jazyce, má možnost tyto zdrojové texty dále upravovat (nebo si třeba i zaplatit jejich úpravu) a modifikované verze může dále šířit, třeba i za peníze. Takovýto Free software (ve smyslu svobodný ale i volný) pak dává uživateli nový druh svobody. Není zde vázán na jednoho dodavatele, není nucen při změně protokolů nebo vnitřních formátů programu kupovat další verze a má všechny prostředky k tomu, aby mohl používaný software upravovat podle svých představ nebo za úpravu zaplatit komukoli jinému (tedy nejen původnímu dodavateli).

Software, šířený volně i se zdrojovými texty - někdy také souhrnně nazývaný Open Source, dnes pokrývá velmi širokou škálu použití od operačních systémů až třeba po grafické editory.

Ano, i operační systém si lze zadarmo stáhnout z Internetu, zkopírovat od kamaráda nebo koupit za mírný poplatek na CD (s tím, že vám není bráněno v dalším kopírování). Jedním z takto dostupných operačních systémů je i systém Linux. Jde o operační systém s aplikačním rozhraním kompatibilním se systémy UNIX. Pro tento systém je dostupné velké množství aplikací od serverových (databázové stroje, HTTP servery, aplikační servery a podobně) až po uživatelské (desktopová prostředí, prohlížeče WWW, editory obrázků, sázecí systémy a jiné).

Distribuce operačního systému Linux je možno získat zadarmo na Internetu, například na serveru ftp.linux.cz . Tento server je podporován Českým sdružením uživatelů OS Linux (CZLUG).

Co tedy dělat?

Nenechte se tedy zmást zastrašovacími kampaněmi. Existují i alternativy k systémům firmy Microsoft. Nakupujte hardware u těch prodejců, kteří vám k němu nebudou nutit žádný operační systém, který pak třeba ani nepoužijete. Zeptejte se, o kolik je počítač levnější bez operačního systému.

Tatínku, maminko, co to je operační systém?

Děti se často upřímně ptají na všechno, o čem slyší kolem sebe. Takto může vypadat odpověď:

Chlapče, operační systém je základní počítačový program, který vdechne život každému počítači. Měl by například umožnit spustit více úloh najednou, ale také třeba dovolit pracovat na jednom počítači v jeden okamžik více uživatelům a využít všechny možnosti počítačové sítě, které zdaleka nekončí jen sdílením disků, tiskáren a prohlížením Internetu. Víš dobře, chlapče, že v naší domácí počítačové síti používáme výhradně Linux a v práci taky pracuji jen na UNIXových systémech. Já vím, proč se ptáš, ty kluku ušatá. Někde jsi četl, že jediný legální operační systém je Microsoft Windows. Myslíš si, že ten Linux doma používáme nelegálně? To přece není pravda. Podívej se například na www.linux.cz.

Děti často upřímně věří tomu, co někde přečtou, takže je potřeba jim věnovat trochu času a některé věci jim lépe vysvětlit.

Odkazy

Další informace čtenáři naleznou např. na serverech věnovaných FreeBSD, na serveru www.gnu.cz je k dispozici český překlad licence, pod kterou je šířeno jádro Linuxu a mnohé další programy , na domovském serveru projektu GNU, český překlad některých stránek projektu GNU je k nalezeni na serveru www.gnu.cz a na stránkách Slovenského sdružení uživatelů operačního systému Linux . *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -