- předchozi článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Leden 1998

Úvodem

Pavel Janík ml., 9. ledna 1998

Rok 1997 skončil, máme tu rok nový. Co přinese? Doufejme, že pouze věci příjemné. Doufejme, že nebudeme muset platit za free software. Doufejme, že se nám všem podaří splnit naše novoroční předsevzetí.

Nový rok bude také rokem, kdy musí naše Nadace pro podporu free softwaru dokázat, že je životaschopná, protože podle nového zákona o nadacích a nadačních fondech (227/1997 Sb.) musí splnit několik podmínek, aby mohla dále existovat. Držme jí proto palce a společně se snažme jí v tom pomoci.

V novém roce (doufejme, že již v lednu) budeme zakládat České sdružení uživatelů operačního systému Linux (CZLUG). O návrhu stanov jsme informovali v minulém čísle Linuxových novin. O významu takového sdružení jistě není pochyb, CZLUG bude pořádat různé "Linuxové dny", semináře apod. Dokonce se první seminář již připravuje.

Ale dost již vizí, vraťme se k realitě. Právě držíte v rukou první číslo Linuxových novin pro rok 1998. Co v něm najdete?

V listopadovém čísle jsme informovali o konferenci LinuxPro '97 ve Varšavě. Jakub Jelínek se jí zúčastnil a své dojmy nám sdělí v článku LinuxPro 97 ve Varšavě.

Co se stalo v minulém roce s Linuxem se pokusím shrnout v článku Trocha statistiky ....

Marek Fikera se pokusí v článku Java aneb SUN dostal Billa podat základní informace o jazyku Java v prostředí operačního systému Linux.

Pavel Janík ml. nás seznámí s programem bzip2 a porovná jej s klasickým gzipem.

Jistě jste již viděli program Xaos, ale víte jak vznikl? Pokud ne, jeho autor (Jan Hubička) vám to jistě v článku XaoS sdělí.

Petr Šnajdr nám v článku K Desktop Environment podá informace o projektu KDE.

V jednom z minulých čísel časopisu CHIP vyšlo CD s Linuxem. Co tato distribuce obsahuje a co jí naopak chybí shrne v článku Linux v CHIPu, konečně!? Dan Ohnesorg.

Hlavním článkem tohoto čísla je přehled kancelářských balíků pro Linux, dílo to autorů Petra Krištofa, Daniela Smolíka, Aleše Vostřáka a Jana Povolného.

Seriál o RPM Jana "Yenyi" Kasprzaka pokračuje v článku Instalujeme balíky ve formátu RPM.

Samozřejmě nechybí pravidelné rubriky Měsíc v comp.os.linux.announce a Co nového na sunsite.unc.edu?.

Přejeme příjemné počtení. *


- předchozi článek - následující článek - obsah -