- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 10/98

Úvodem, aneb mám angínu

Pavel Janík ml., 15. října 1998

A protože mám angínu, tak začnu poněkud uvolněněji, než je tomu v úvodníku Linuxových novin zvykem.

Invexové šílenství skončilo, začala klasická "poinvexová" angína, směle utrácím finanční rozpočet rodiny za dialup, a tak mám chvíli čas vyprazdňovat svůj TODO list, na kterém je bratru 457 položek.

Mohutné přípravy na seminář SLT'98 http://www.linux.cz/slt98 vrcholí a stále ještě se čeká právě na Vás, než se přihlásíte. Mezi přednášejícími jsou například Martin Mareš, jehož přednášku z Cikháje mají všichni účastníci ještě v živé paměti. Jan "Yenya" Kasprzak si připravuje přednášku na téma Virtuální privátní sítě, přednáška Davida Košťála má téma Bezpečnost UN*Xů. Jan Pazdziora nás seznámí se základy Fakulty informatiky (jak asi někteří z vás tuší, tak Fakulta informatiky MU stojí a padá současně s jedním Linuxem). Na koho pak z CVT (Centra výpočetní techniky FI MU) jsem zapomněl? Aha - už vím. Petr Macháček nám od Linuxu emigroval k TeXu a na semináři předvede, jak počeštit PostScriptový font. A stejně jsem ještě na někoho zapomněl - Milan Šorm společně s Janem Pazdziorou se na semináři pokusí přesvědčit všechny, kdož ještě nevědí, že Perl je nejlepší. Uvidíme, zda se jim to podaří :-)

Ale aby to ještě nebylo vše z nabitého programu, tak Vladimír Michl si připravuje přednášku, jejiž název zní Lokalizace z pohledu správce a programátora, Milan Keršláger si připravuje Linux & Mars aneb NetWare zdarma, Jiří Pech nás seznámí se svými zkušenostmi ze světa Linuxu na PPC a Miroslav Ruda nám sdělí, co je to distribuovaný souborový systém a jeho použití v Linuxu. A to už je opravdu skoro vše, co je pro vás připraveno. Ovšem pouze z jedné sekce. Seminář SLT'98 má i druhou sekci, která je zaměřena ryze TeXnicky. Je velice těžké se rozhodovat, kterých přednášek se zúčastním.

Lahůdkou ovšem bude panelová diskuse: "Zeptejte se na co chcete, a my vám na co chceme odpovíme", kde na otázky budou odpovídat zúčastnění linuxoví specialisté.

Pokud vás nebudou ani tak zajímat přednášky, můžete si zde zakoupit kvalitní počítačovou literaturu.

Jednou větou - pokud tam s námi nebudete, o hodně přijdete, ale to již asi víte.

A teď bych se rád vrátil k obsahu aktuálního čísla Linuxových novin. Jak jsem již napsal, strávil jsem nádherný stresový týden na výstavě INVEX, o které jste asi již hodně četli a slyšeli. Proto dovolte, abych vám i já sdělil, jaký byl můj pohled na INVEX a jak jsem jej prožil já. Více se dočtete v článku Jaký byl INVEX?.

Jacek Kopecký se v druhém hlavním článku tohoto čísla Přehled window managerů pro X Window System pokusí zmapovat situaci na poli window managerů a umožní tak začínajícím uživatelům jednodušší výběr.

Také se začínáte zajímat o Emacs a články Michala Fadljeviče se vám líbí? I v tomto čísle je pokračování Začínáme s Emacsem: II. Tento článek mi způsobuje velké problémy - vždy po vydání Linuxových novin si celé číslo vytisknu a chci si je založit do svého archivu. Bohužel od doby, kdy vychází články Michala Fadljeviče, mi skoro celý výtisk zabavuje moje přítelkyně a učí se Emacs.

Umíte Perl? Pokud ano, tak si jistě přečtěte článek Róberta Dobozyho Keď vám nestačí ťava, skúste leoparda. Poštovní program mutt nám představí Jan Pazdziora ve svém článku Mutt - perspektivní nástupce elmu.

Novinky na serveru sunsite.unc.edu najdete jako v každém čísle Linuxových novin v článku Co nového na sunsite.unc.edu? a průřez příspěvky v newsové skupině COLA (comp.os.linux.announce) je v článku Měsíc v comp.os.linux.announce.

Přeji příjemné čtení a těším se na vaše připomínky na adrese redakce noviny@linux.cz.

Až na poslední chvíli jsem si uvědomil, že přibližně před jedním rokem vyšlo první (tehdy ještě takové nepovedené a útlé) číslo Linuxových novin. Již jeden rok. Chtěl bych proto poděkovat všem, kteří se mnou na Linuxových novinách pracují - Ondřeji Váchovi, bez kterého by Linuxové noviny nebyly v takovém kvalitním obleku, Pavlu Juranovi, který se nabídl, že bude vytvářet HTML podobu Linuxových novin, Hanuši Adlerovi za jeho výpomoc při překladu z angličtiny a v neposlední řadě také Bohumilu Chalupovi, jehož oko v posledních číslech bdí nad mými pravopysnými hrubkami (doufám, že si Linuxové noviny nikdy nepřečte moje učitelka češtiny). A všichni to děláme ve svém volném čase. Proto prosím s námi mějte strpení a pokud někde děláme nějakou chybu, tak nám to sdělte. Pokusíme se to napravit.

A samozřejmě bych chtěl poděkovat také všem autorům, jejichž příspěvky jsme si v Linuxových novinách mohli přečíst. Ještě jednou všem díky! *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -