- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01-02/99

Úvodem

Pavel Janík ml., 8. února 1998

Uplynulé dva měsíce byly opravdu hutné co se týče dění okolo Linuxu - na konci minulého roku jsme se zúčastnili akce Linux pod stromeček v Ostravě, na konci ledna se konala první řádná valná hromada Českého sdružení uživatelů operačního systému Linux http://www.linux.cz/czlug v Praze (Zápis z prvního valného shromáždění Českého sdružení operačního systému Linux), připravujeme druhý ročník Cikháje (tentokráte zaměřeného na síťování). Pokud jste neměli čas se některé z těchto akcí zúčastnit, jistě si přečtěte alespoň základní informace o jejich průběhu.

Pokud se chcete stát členy CZLUGu, nezapoměňte se podívat na novou výši členských příspěvků.

Českému sdružení uživatelů operačního systému Linux se také ve spolupráci s vydavatelstvím Computer Press http://www.cpress.cz podařilo vydat knihu Linux - dokumentační projekt, jejíž recenzi si můžete přečíst v článku Oto Buchty (Recenze: Linux, dokumentační projekt). Abychom našim čtenářům přinesli více informací, přinášíme recenzi ještě v podání Dana Ohnesorga (LDP jinak).

Kompletní kniha je dokonce k dispozici volně na webovém serveru společnosti Computer Press http://www.cpress.cz/knihy/linux/ stejně jako Linuxové noviny v PDF podobě.

Dalším významným počinem CZLUGu je založení moderované diskusní skupiny s názvem press@linux.cz. Tato diskusní skupina slouží především k popularizaci Linuxu, jejími členy jsou přední redaktoři odborných českých počítačových periodik, ale členy se můžete stát i právě vy. Přispívat může opět každý, ale příspěvky jsou, jak již bylo řečeno, moderované, a proto se nemusíte bát zaplnění poštovní schránky. Přihlásit se můžete standardně zasláním mailu na adresu press-help@linux.cz.

Ach, málem bych zapomněl na novinku z největších - podařilo se nám přesunout poštovní konferenci linux@muni.cz na náš vlastní počítač a po prodělání dětských nemocí je server plně připraven pro přijímání příspěvků s diakritikou. Pokud ještě stále nejste ISO-8859-2 compatible (jak mají ve zvyku si zejména začínající uživatelé Internetu dávat do signatury), můžete využít listu linux-ascii@linux.cz. Tedy nikdo není poškozen a opravdu je lépe, když se místo planých řečí a uspořádávání různých anket přiloží ruce k dílu, ale to bych raději nerozváděl :-)

A o čem vás budeme v únorovém čísle Linuxových novin informovat? Tak především o novinkách ze světa Linuxu - podíváme se, co nového ve světě "čerstvého masa" (Čerstvé maso pro Linux) s Radkem Vybíralem a novinkami na serveru Metalab (Co nového na metalab.unc.edu?) nově přejmenovaném ze sunsite.unc.edu vás provede moje maličkost.

Daniel Smolík nám ukáže, že i na Linuxu je možné sledovat televizi v článku Linux a BTTV.

David Šauer se nás v článku Window Maker pokusí přesvědčit, že Window Maker je opravdu ten správný správce vašich oken. Myslím, že se mu to i podaří :-)

Otiskujeme také jednu z nejzajímavějších přednášek, která se konala na semináři SLT'98 v Jevíčku - přednášku Milana Šorma o možnostech Perlu ve spojení s volně dostupnými moduly (Vhodné moduly na CPANu).

Na článku Michala Choury je vidět, že je velkým zastáncem PalmPilota, a tak nás provede tímto záhadným světem o velikosti jedné dlaně. Až se mi z toho tají dech :-) A až to uvidíte (PalmPilot a Linux), bude se vám tajit také.

Také čekáte na svoji nejoblíbenější rubriku? Jistě, budeme se i smát a věřím, že tentokráte do sytosti. V minulém čísle jsme vyzvali čtenáře Linuxových novin k tomu, aby nám napsali, jestli je rubrika Zasmáli jsme se! zajímá, a odpovědí nám bylo něco přes dvacet kladných dopisů, a tak i tentokráte můžete odhodit všechny starosti všedního počítačového i jiného života a na chvíli zastavit ve světě stresu, peněz a starostí. A pokud se nezasmějete ani nad hláškami Alana Coxe či Linuse Torvaldse, tak už snad nad ničím a to je škoda.

Co bychom chtěli dělat v budoucnu

V této malé rubrice budeme vždy vyzývat dobrovolníky ke spolupráci s Linuxovými novinami, budeme psát zajímavé náměty, které by stály za zpracování, a také zde budeme oznamovat budoucí plány ať již redakce Linuxových novin noviny@linux.cz nebo CZLUGu.

Mnoho čtenářů Linuxových novin se mne ptá, jestli je možné Linuxové noviny předplatit a podobně - bohužel odpověď je stále: "Zatím to možné není". Mnoho dotazů je také od začínajících uživatelů Linuxu, kteří zatím, přiznejme si to, v Linuxových novinách nemají příliš mnoho zajímavého čtení - najde se nějaký dobrovolný pisatel, který by nám pomohl tuto situaci změnit? Nebojme se toho, každý jednou začínal...

Chtěli bychom také zavést rubriku Linux v tisku, kde by bylo možné nalézti alespoň základní informace o tom, co zase napsaly české počítačové časopisy. Máte sklon k psaní? Zkuste se realizovat zde.

Nějak jsem se rozpovídal, ale to asi bude tím, že jsem dosáhl Mount Everestu studia, kterým je (alespoň tady na přírodovědecké fakultě a na FI MU v Brně) absolvování předmětu s roztomilým, ale tajemným názvem "Teorie her". Kdo nezažil, nemůže pochopit... Kdo zažil, nechápe... Kdo udělal, nikdy nepochopí...

A teď už opravdu mlčím, pouštím klávesnici a jdu se věnovat svému miláčkovi. Ale jak to, vždyť jsem napsal, že pouštím klávesnici. Zase jsem kecal :-)

A jako vždy bych vás chtěl poprosit o vaše názory na Linuxové noviny, na jednotlivé články, náměty apod. Doufám, že se vám budou Linuxové noviny líbit, a že do dalšího čísla přispějete svou trochou i vy. Ano, právě vy. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -